Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

vrijdag 4 oktober 2013

Dale A. Dye: Platoon


Platoon
Platoon by Dale A. Dye
My rating: 4 of 5 stars

Platoon vertelt het verbijsterende verhaal van de gewone soldaat in de Vietnam-oorlog. De mannen van de Bravo Compagnie kunnen nauwelijks de verschrikkingen in de Vietnamese jungle aan. Nooit weet men wanneer de vijand toeslaat en als ze toe slaan lijden de Amerikanen ontzettende verliezen door de ongenadige aanvallen.
De angst is altijd aanwezig en de inspanning die deze Vietnamoorlog van de mannen vraagt is enorm. Ze zijn op alle fronten uitgeput. Om toch er doorheen te komen zoekt ieder op zijn eigen manier zijn uitvlucht. Met alle gevlogen.

Het boek was ongelofelijk. Ik heb het in een paar dagen uitgelezen. Ik was hiervan onder de indruk en ondanks dat ik de film eerder heb gezien, vond ik het boek beter. De vier sterren komen voort uit het verhaal die zo realistisch is dat je
---
Over de auteur:
Dale A Dye werd geboren in 1944 in Cape Girardeau te Missouri. Hij werd kadet op de militaire academie, maar omdat er geen geld was kon hij de opleiding niet voltooien. In januari 1964 besloot hij zich in te schrijven als marinier en in 1965 en 1967 heeft hij in Vietnam gediend. Dertien jaar lang heeft hij als marinier gediend en is verschillende keren onderscheiden waaronder drie keer met een Purple heart, een onderscheiding voor soldaten die tijdens hun diensttijd gewond raken of gedood zijn. Dye weet op te klimmen tot sergeant en wordt op diverse missies uitgezonden over de wereld. Waaronder naar Beiroet met een internationale vredeskorps. Ondanks zijn missies weet hij toch nog in Engels af te studeren aan de universiteit van Maryland.
Dye heeft militairen getraind in Midden Amerika in Guerrilla technieken, totdat hij besluit om naar Hollywood te gaan met als doel de oorlogsfilms te veranderen en realistischer te maken. Zijn ervaring komt hem zo goed van pas dat hij uiteindelijk wordt gevraagd om een rol te spelen in een film. Meer rollen volgen en Dye is te zien in Platoon (Captain Harris) en in Band of Brothers (Colonel Robert F Sink).
Meer weten over Dale A. Dye? Bekijk zijn website:
http://daledye.com/
---
Overige boekinformatie:
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 90.225.0751.3
192 pagina's; paperback

Het boek is verfilmd door Oliver Stone in 1986. Met in de hoofdrol Tom Berenger als Sgt. Bob Barnes, Willem Dafoe als Sgt. Elias Grodin en Charlie Sheen als Pvt. Chris Taylor. Daarnaast speelde ook Johnnie Depp een kleine rol in deze film.
In 1987 kreeg de film acht Academy Award-nominaties, waarvan hij er vier won: Beste Regisseur, Beste Film Editing, Beste Film en Beste Geluid. Er werden daarnaast nog zeventien andere prijzen gewonnen, waaronder twee BAFTA Awards en drie Golden Globes.

Door de hele film heen klinkt het Adagio for Strings, van de Amerikaanse componist Samuel Barber. Dit muziekstuk heeft heel wat hitlijsten veroverd in de tijd van deze film. Verder is er een aantal hits uit de tijd waarin de film speelt: White Rabbit van Jefferson Airplane, Okie from Muskogie van Merle Haggard en The Tracks of My Tears van Smokey Robinson and the Miracles. Hello, I Love You van The Doors werd bij de trailer gebruikt.



View all my reviews

Geen opmerkingen: