Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zaterdag 5 oktober 2013

Theun de Vries: Het meisje met het rode haar


Het meisje met het rode haar
Het meisje met het rode haar by Theun de Vries
My rating: 4 of 5 stars

Het verhaal van een meisje met rode haren die tijdens haar studie besluit om in het verzet te gaan om tegen de Duitsers toch iets te ondernemen.
Door haar rode haren is zij een opvallende verschijning en ze moet daarom haar haar kleuren. Echter juist door het haar zal ze later worden herkent en worden gefusilleerd door de Duitsers.
Haar naam is Hannie Schaft.

Hannie Schaft een studente die besluit om voor haar idealen op te komen en het verzet inrolt.
Een verhaal dat me boeit omdat ze door is gegaan met wat ze wilt doen en zich niet laat breken door sancties die er opgelegd worden. Haar verdriet en haar pijn die ze meedraagt en de angst die ze moet hebben gevoelt worden in het boek ontzettend goed beschreven.
De vier sterren is voor de schrijfstijl en taalgebruik die makkelijk te lezen is, maar die niet koud aanvoelt en je laat meebeleven met de emoties en de belevenissen van de hoofdpersoon.
Daarnaast krijgt het de sterren voor zijn beschrijving van de hoofdpersoon. Zonder De Vries zouden heel veel mensen niet hebben gehoord wie Hannie Schaft was en zou zij een van de vele onbekende doden zijn geweest die ergens in de duinen zou zijn gefusilleerd. De Vries heeft haar een gezicht gegeven.
---
De auteur:
Geboren in 1907 in Veenwouden te Friesland. In de jaren 20 verhuist hij met zijn ouders naar Apeldoorn waar zijn vader als handelaar failliet wordt verklaart. Op het gymnasium schrijft Theun de Vries korte verhalen die ook gepubliceerd worden in het tijdschrift Jong Nederland. In 1936 wordt De Vries ook lid van de CPN (Communistische Partij Nederland). Zijn ideeën en opvattingen hebben hem in de jaren na de oorlog een buitenstaander gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft De Vries verzetsactiviteiten uitgevoerd waar hij ook voor moest onderduiken. In 1944 werd hij echter door de Duitsers opgepakt. Tien maanden later is hij door het verzet uit kamp Amersfoort bevrijdt.
De veelzijdigheid van de auteur komt terug in zijn brede oeuvre waar hij in 1962 de P.C. Hoofdprijs voor kreeg. De Vries schreef buiten oorlogsverhalen ook Historische en sociale romans en was dichter en toneel- & hoorspelschrijver. Daarnaast heeft De Vries een aantal biografieën geschreven waaronder over Spinoza.
In 2005 is Theunis Uilke de Vries overleden aan een longontsteking.
Achtergrond informatie kunt u vinden op de site van het Letterkundig Museum:
http://www.letterkundigmuseum.nl
en op de onderstaande site vindt u de titels van de boeken geschreven door De Vries en over Theun de Vries:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=vrie049
---
Overige boekinformatie:
Uitgeverij: Querido
ISBN: 90.214.1198.9
441 pagina's; Hardcover

Het meisje met het rode haar is verfilmd in 1981 door Ben Verbong met Renée Soutendijk in de hoofdrol.



View all my reviews

Geen opmerkingen: