Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zaterdag 5 oktober 2013

Emmi Bonhoeffer: Getuigen in het Auschwitz proces


Getuigen in het Auschwitz proces
Getuigen in het Auschwitz proces by Emmi Bonhoeffer
My rating: 3 of 5 stars

Het verhaal gaat over een vrouw die slachtoffers van Auschwitz opvangt die moeten getuigen tegen hun beulen in het beroemde Auschwitz-proces. De verhalen die de vrouw van de getuigen hoort en de emoties en alles daar omheen wat de vrouw meemaakt schrijft ze in brieven aan haar vriendin in Ohio, Verenigde Staten.
De vrouw is geschokt, maar tevens zo trots dat zij dit kan doen voor de mensen die het nu hard nodig hebben.

Het is een dun boekje en toch wordt er enorm veel vertelt. Toch had ik graag meer diepgang verwacht in het geheel. De brieven vertellen natuurlijk maar een deel van het verhaal. Misschien dat ik daarom het gevoel heb dat er dingen ontbreken. We hebben weinig informatie van wat er verder is gebeurt tijdens het proces. Daarnaast voel je wel de trots van de vrouw dat ze iets kan doen voor de slachtoffers. Het is overigens een ander boek dan dat je zou verwachten over de oorlog. Dat maakt dat het toch nog drie sterren ontvangt van mij. Vooral ook omdat het laat zien dat er mensen zijn die wel de slachtoffers van de oorlog steunen. En iemand het lef heeft om hierover te schrijven.
---
Over de auteur:
Emmi Bonhoeffer-Delbrück is geboren in 1905 en is in het gezin het zesde kind van zeven. Ondanks de Pruisische tradities en waarden zoals plichtbewustzijn en zelfdiscipline geeft ze aan dat ze een gelukkig jeugd heeft gehad. Samen met de familie Von Harnack en de kinderen Bonhoeffer (waaronder Klaus met wie ze later trouwt) voeren ze discussies op intellectueel en politiek gebied.
In 1930 trouwen Klaus en Emmi in een periode dat het nazisme in opkomst is. Klaus raakt al vrij vroeg betrokken bij het verzet. Emmi die wel wilde, werd verzocht voor het gezin te zorgen. In 1945 is Klaus opgepakt door de Duitsers en geëxecuteerd. In 1964 meldt Emmi zich aan om getuigen van het Auschwitz-proces te begeleiden. Daarna zet ze zich in voor Amnesty International. In 1991 toen de Eerste Golf-oorlog begon, pleegde ze zelfmoord omdat ze bang was dat alles opnieuw zou beginnen.
Meer informatie over Emmi Bonhoeffer-Delbrück is te vinden op:
http://duitsverzet.wordpress.com/vrouwen-in-het-verzet/korte-biografieen/emmi-bonhoeffer-delbruck/
Daarnaast zijn er verschillende sites die meer vertellen over Emmi en Klaus, maar ook over diverse leden van de Bonhoeffer-familie die Emmi hebben gekend.
---
Overige boekinformatie:
Uitgeverij: BK Boekenkring
ISBN: onbekend
47 pagina's; Hardcover




View all my reviews

Geen opmerkingen: