Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 6 oktober 2013

Edwar S. Behr: De laatste keizer van China was een kind


De laatste keizer van China was een kind
De laatste keizer van China was een kind by Edward Samuel Behr
My rating: 3 of 5 stars

De laatst keizer van China gaat over Pu Yi die op drie jarige leeftijd keizer van China wordt. Hij weet niets en wordt geleidt door mensen die alleen in hun eigen belangen voorzien. De keizer leeft in een cocon en weet niet wat er precies gebeurt. Als hij wordt afgezet, wordt hij gevangengenomen. Als hij vrij komt is hij een burger en wordt hij tuinder. Alles is verandert, maar Pu Yi vindt zijn leven zonder de glamour fijner omdat hij zichzelf kan zijn.

Ik geef het drie sterren. Niet omdat het slecht is, maar omdat ik toen ik het las best wel lastig vond om te lezen. Er gebeurt veel. Corruptie is hierin de hoofdmoot en ik kon niet begrijpen dat iemand het zo kon laten gebeuren en zelfs zich zo heeft laten meeslepen. Ik wil graag het boek opnieuw lezen om te kijken hoe ik er nu over zou denken. De sfeer is echter wel goed beschreven en de hoofdpersoon de Keizer die later burger wordt, is wel realistisch, maar dat mag ook wel als je een biografie schrijft.
---
Over de auteur:
Er zijn weinig sites die over het privé leven van Behr schrijven.
Ik houd het op de globale informatie die ik heb kunnen controleren.
Behr is geboren in 1926 in Parijs. Hij studeerde in Londen, maar stopte met school om het leger in te gaan. Later studeerde hij alsnog af.
Hij werd journalist en buitenlandse correspondent voor diverse nationale en internationale tijdschriften en persbureau's. Hij schreef vooral over de oorlogen en conflicten in Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast schreef hij over de diverse opstanden in Europa. Hij was in Vietnam tijdens het Tet-offensief en heeft daar zijn schriftelijke bijdrage aan kunnen geven.
Behr heeft voor "De Laatste keizer van China is een kind" de Gutenberg Prijs gewonnen en het boek is verfilmd.
Vaak wordt Edward Samuel Behr verward met de Engelse kok en auteur, Edward Behr. Dit zal dan ook de reden zijn waarom er verschillende steden staan bij de datum van zijn overlijden, namelijk Londen en Parijs. Hier heb ik geen duidelijkheid over kunnen krijgen.
Informatie over Edward Samuel Behr is te vinden op
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1338120/Edward-Samuel-Behr
Er zijn verschillende andere sites waar ook over hem wordt geschreven.
---
Overige boekinformatie:
Uitgeverij: A.W. Bruna & zoon
ISBN: 90.229.5529.X
281 pagina's; Hardcover

Het boek is in 1987 verfilmd door Bernardo Bertolucci met in de hoofdrol John Lone als Henry Pu-Yi. Naast hem speelden ook Joan Chen en Peter O'Toole. De film won diverse prijzen waaronder 9 Oscars in 1988.
Deze film was de eerste met toestemming van de Regering van de republiek China die mocht worden gefilmd op het terrein van de Verboden stad.
Aan de film heeft Henry Pu-Yi indirect bijgedragen middels zijn eigen autobiografie From Emperor to citizen; autobiography of Aisin-Gioro Pu-Yi(ligt klaar om gelezen te worden).
Pu-Yi zelf is in de jaren zestig overleden aan diverse complicaties van ziekten waaronder kanker. Ook over Pu-Yi zijn er verschillende sites te vinden voor lezers die daar interesse in hebben.




View all my reviews

Geen opmerkingen: