Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zaterdag 6 juli 2013

Jacques Vriens: Oorlogsgeheimen


Oorlogsgeheimen
Oorlogsgeheimen by Jacques Vriens
My rating: 4 of 5 stars

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn
buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de
kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij...

Toen ik het boek begon had ik niet het gevoel een kinderboek te lezen. Ja het boek was makkelijk, maar toch voelde het gewoon. Door te lezen wat anderen rrvan vonden viel het kwartje.
Toch was het fijn dit boek te lezen. De ervaring van een kind in de oorlog geeft het verhaal een andere invalshoek en daarom ook ern andere kijk op het gebeuren.
Dit boek maakt wel duidelijk wat er gebeurde im de WOII. Daarnaast leren kinderen via dit boek wat er gebeurde. In het verhaal komt duidelijk naar voren dat je soms te jong bent, maar juist voor dit ben je het niet.
De vier sterren zijn verdient voor het te leren verhaal, de manier van schrijven op geschiedkundige wijze en de verwerking van het gevoel.

(G2013/15)

View all my reviews

Geen opmerkingen: