Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zaterdag 21 februari 2015

Godfried Bomans: Erik of het kleine insectenboek

2 van 5 sterren

"Wij zijn alle ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. 
Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten."Leonardo da Vinci

Erik of het kleine insectenboek is een fascinerend boek over Erik Pinkesterblom die in Wollewei terecht komt. Wollewei is een schilderij dat op de oude kamer van grootmoeder Pinksterblom, hangt. Erik slaapt op een avond in die kamer en beleeft allerlei avonturen. Hij ontmoet tijdens zijn zoektocht naar de rand van het schilderij diverse insecten. Op school leert hij de verschillende insecten uit het boek van Solms en dit gebruikt hij dan ook tijdens zijn ontmoeting met de verschillende insecten. Helaas heeft dit tot gevolg dat zijn reputatie hem vooruit streeft en de beestjes naar hem opzoek zijn met diverse vragen.
Maar het enige dat Erik op het moment wenst is naar huis gaan. Terug naar zijn familie.

Helaas krijgt het boek maar 2 sterren. Ondanks dat het een Nederlandse klassieker is. Trekt het boek mij niet en houdt het mij ook niet vast in het verhaal. Ik heb dit boek ook nooit voor mij boekenlijst gelezen. Maar ik hoop dat de toekomstige boeken die ik wil lezen beter zijn.
Ik wil het in ieder geval proberen
---
Godfried Bomans geboren aan de Bierkade te Den Haag in 1913. Vrij snel verhuisden zijn ouders en dus ook Godfried naar Haarlem waar de 19e eeuw is blijven hangen. In de boeken en de stijl van Bomans is dit terug te vinden.
Bomans Spartaanse opvoeding heeft samen met het Rooms-katholieke geloof zijn ontwikkeling bepaald. Tijdens zijn schooltijd is Bomans redacteur geweest van diverse schoolkranten en in 1932 schreef hij zijn eerst toneelstuk “Bloed en Liefde”, dat in 1937 is uitgebracht en veelvoudig in het theater is opgevoerd.
In 1933 ging Godfried naar Amsterdam om rechten te studeren. Hij behaalde zijn kandidaats en werd redacteur van het Rooms-katholieke studentenblad “De Dijk” en later van de Anti-paapse blad “Propria Cures”. Het Amsterdamse studentenleven beviel hem niet en hij ging in 1939 naar Nijmegen om Wijsbegeerte en Psychologie te studeren. In 1940 schreef hij het boek dat hem wereldwijd bekendheid verschafte namelijk “Erik of het kleine insectenboek”. Het boek wordt nu nog steeds verkocht. In 1941 was het al voor de 9e keer herdrukt en 2013 zijn we met de 57e druk bezig.
In 1943 moest Bomans zijn studie onderbreken wegens sluiting van de universiteit tijdens de bezetting van Duitsland.

Bomans werd beroemd en een veel gevraagde auteur. Ondanks dat heeft hij nooit een prijs gekregen voor zijn boeken.

In 1971 is Godfried Bomans overleden aan een hartaanval.


---
Over het boek:
© 1940 Godfried Bomans
© 2013 57e druk CPNB met toestemming van Uitgeverij Meulenhoff Boekerij bv. Amsterdam en Erven Godfried Bomans.
Ter gelegenheid van Nederlands Leest 2013 (1 – 30 november)
© 2013 Lofrede Midas Dekkers
Vormgeving: KesselsKramer, Amsterdam
Zetwerk: Perfect Service, Schoonhoven
Drukwerk: GGP Media GmbH, Pössneck (Duitsland
Foto achterzijde: ANP

ISBN:
978.90.596.5220.0
143 pagina’s; Pocket 

(G2015/12)

Geen opmerkingen: