Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 22 februari 2015

Mary Doria Russell: De gevangene (The Sparrow #1)

4 van 5 sterren

De jezuïeten sturen een groep wetenschappers naar Rakhat, een verre onbekende planeet die bizarre muziek uitzendt. Ze gaan er niet heen om te evangeliseren, maar om te leren. En om een andere schepping met liefde en eerbied te begroeten. De leider van de missie is Emilio Sandoz, een briljante linguïst. De wetenschappers zijn voorbereid op totale eenzaamheid, ontberingen en zelfs de dood. Maar wat hun overkomt op Rakhat gaat de menselijke verbeeldingskracht te boven. Alleen Sandoz keert uiteindelijk terug naar de aarde als ongelovige en als een geestelijke en lichamelijk wrok.


Gevraagd wordt wat ik van het boek vind. De beoordeling vind ik persoonlijk eigenlijk wel lastig. Ik heb twee maanden over het boek gedaan. Het boek trok me niet, maar toch was ik gefascineerd door Russels manier van schrijven. Haar sprongen naar Rakhat en het heden waarin Sandoz zijn verhaal moet doen waren soms vervelend maar ook apart. Je weet nooit of het een herinnering is of dat het een verhaallijn apart is. Op het eind wilde ik het boek uit hebben. Niet alleen omdat het te lang duurde, maar omdat er vaart in kwam. Je begint te voelen dat er meer is. De vier sterren zijn gebaseerd op stijl van schrijven en de aparte overgangen van aarde en Rakhat. Daarnaast is de opgebouwde spanning in het verhaal groot. De verhaallijn had voor dit boek niet anders moeten zijn. Toch uit eindelijk een bewonderend waardig verhaal. Een zoektocht naar geloof en de val door de standvastigheid in het geloof. Heel mooi gedaan en gewaagt.

---
Mary Doria Russell is geboren in 1950 te Chicago. Ze heeft een jongere broer genaamd Richard. Hun ouders werkte voor de marine. Hun moeder was een Marine zuster en haar vader van een Drill Sergeant. 
Via de Sacred Heart Catholic basisschool ging ze naar Glenbard East High.
Ze studeerde antropologie aan de universiteit van Illinois, daarna studeerde ze sociale antropologie aan de NorthEastern university van Boston en behaalde ze haar doctoraal biologische antropologie aan de universiteit van Michigan.
In 1970 trouwde ze met Don en zij kregen 1 zoon. Don is oprichter van Alltech Medical Systems en software engineer.
Naast hun zoon Daniël die getrouwd is met Jessica Condon, hebben Mary en Don ook een teckel genaamd Annie Fannie Sweet Feet.

---
©1996
Originele title: The Sparrow (The Sparrow#1)
©1999 Uitgeverij Luitingh~Sijthoff B.V.; Amsterdam
Vertaling: Tom van Son en Mariëlla Snel
Omslagontwerp: Nico Richter

ISBN:
90.245.2191.2 (ISBN13: 9789024521913)
Paperback; 430 pagina's

hoofdpersonen: Emilio Sandoz, Jimmy Quinn, Vincenzo Giuliani, John Candotti en Johannen Voelker.
Plaatsen: Borgo, Santo Spirito, Rome, Arecibo, Napels, San Juan, Rakhat.

literaire prijzen:
1996: James Tiptree Jr. Award
1997: Britsh Science Fiction Association Award
          John W. Campbell Memorial Award nominatie voor Beste Science Fiction Boek
1998: Arthur C. Clarke Award voor beste boek
2001: Kurd-Laßwitz-Preis voor beste Buitenlands Boek
          Puddly Award for Science Fiction

(G2013/13)

Geen opmerkingen: