Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zaterdag 15 maart 2014

Carlos Ruiz Zafón: De schaduw van de wind


De schaduw van de wind
De schaduw van de wind by Carlos Ruiz Zafón
My rating: 4 of 5 stars

Daniel Sempere wordt op jonge leeftijd door zijn vader meegenomen naar "het kerkhof der vergeten boeken". Dit uitstapje verandert zijn leven. Op deze plek mag hij een boek uit kiezen en hij kiest voor 'De schaduw van de wind'. Het boek is geschreven door Julián Carax.
Door de jaren heen laat het boek hem niet los. En soms heeft Daniel het idee dat alles met het boek en de schrijver te maken heeft. Daniel blijft zoeken naar antwoorden en beseft dat zijn leven nog wel eens in gevaar zou kunnen zijn. Maar wie kan hij vertrouwen?
En dan neemt het verhaal een aparte wending.

Het heeft precies acht maanden en één dag geduurd voordat ik dit boek uit had. 543 pagina's en een grote verrassing verder. Het verhaal is verbazend en ontroerend tegelijk. Wat een boek omhult met mysterie kan doen.
Zafón schrijft apart. Soms was het moeilijk omdat niet alles werd vertaald. Maar toch blijft het spannend. De stijl van schrijven is rustig en beheerst. Maar vooral begrijpelijk. Op een gegeven moment was het niet mogelijk het boek opzij te leggen. En nu het uit is? Ben je oude vrienden kwijt. En vraag ik me in ieder geval af of ik ze ooit weer zal zien.
De mooiste zin:
«Bea zegt dat de kunst van het lezen heel langzaam uitsterft, dat het een intiem ritueel is, dat een boek een spiegel is waarin we slechts kunnen vinden wat we al in ons dragen; als we lezen doen we het met hart en ziel en dat is een goed dat steeds schaarser wordt.» pg. 539
---
De in 1964 te Barcelona geboren Carlos Ruiz Zafón schrijft al op jeugdboeken. Toen hij in 2001 begon met "De schaduw van de wind" had hij zijn eerste volwassenen boek geschreven. 
Dit boek bracht hem de bekendheid van ruim 11 miljoen boeken in meer dan 40 landen in in bijna net zo veel talen vertaald. De diverse prijzen die Zafón heeft gewonnen geeft ook aan dat hij een auteur op niveau is. Dit komt ook terug in zijn manier van verhaalbeschrijving. 
Zafón woont een deel van het jaar in Barcelona en een deel van het jaar in Los Angeles. Zijn hart gaat echter uit naar Spanje en dat komt terug in zijn boeken waar hij de verhalen laat afspelen in Barcelona of andere steden en dorpen in Catalonië.
Op de hieronder staande websites is meer informatie te vinden over de auteur.
https://www.goodreads.com/author/list...
http://www.carlosruizzafon.co.uk/
http://www.zafon.nl/web/Home.htm
---
©2001 Carlos Ruiz Zafón
©2003 Editorial Planeta, S.A.
Originele titel: LA SOMBRA DEL VIENTO

©2006 november, 30e druk (1e druk 2006)
Uitgeverij Signature Utrecht
Vertaling: Nelleke Geel
Omslagontwerp: Wil Immink
© Foto voorplat: Francesc Català-Roca
© Foto's binnenwerk: J. Geel, N. Geel en J. Wielaert
Typografie: Pre Press B.V., Zeist
Druk- en bindwerk: Koninklijke Wöhrmann, Zutphen

ISBN: 978.90.567.2234.0- 9056722344 (nur 302)
543 pagina's; Hardcover

(G2001/05)

View all my reviews

Geen opmerkingen: