Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

vrijdag 30 mei 2014

Robbert M.W. Kempner - Twee uit honderdduizend Anne Frank en Edith Stein; onthullingen over de nazimisdaden in Nederland voor het gerechtshof te München


Twee uit honderdduizend Anne Frank en Edith Stein; onthullingen over de nazimisdaden in Nederland voor het gerechtshof te München
Twee uit honderdduizend Anne Frank en Edith Stein; onthullingen over de nazimisdaden in Nederland voor het gerechtshof te München by Robert M.W. Kempner
My rating: 3 of 5 stars

"De ene vraagt, wat komt daarna, de andere, wat is recht? En daardoor onderscheidt zicht de vrije van de knecht."(pg. 24)

Dit zinnetje geeft goed weer hoe de sfeer in het boek is. De auteur geef hiermee weer wat hij vond.
Kempner is de aanklager tegen Wilhelm Havester, Wilhelm Zoepf en Gertrud Slottker. Drie mensen die in de periode 5 juli 1942 tot 3 september 1944 ervoor zorgden dat ruim 100.000 joden werden afgevoerd.
Het boek gaat over dit proces dat tien zittingsdagen en één uitspraakdag duurde. Een rechtszaak met honderden misschien wel duizenden pagina's aan bezwarende documenten.
Kempner verwoordt in 209 pagina's de hoofdpunten van deze belangrijke rechtszaak. Het doel is de drie verdachten te veroordelen voor de moorden op ruim 100.000 joden waaronder Anne Frank, de familie Löb en Edith Stein. Anne vooral bekend van haar dagboek. De familie Löb waren broers en zusters uit een trapistenorde en Edith Stein bekend als een van de Carmelietes die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord omdat ze van Joodse komaf waren.
Via Theresienstadt, Mauthausen en Auschwitz hebben zij hun dood gevonden.
Het boek geeft belangrijke feiten en bewijzen over het aantal opgepakte joden. Daarnaast vertelt het de verhalen van de overlevenden.
Ook laat Kempner de andere kant zien. De kant van de verdediging. De bekentenissen van Harster en Zoepf en de ontkenning van Slottke. De bekentenis dat het fout is wat zij hebben gedaan, maar vooral ook het feit dat de verdachten vonden dat weigeren geen optie was, omdat je deed wat er van je wordt verwacht.

Het boek krijgt 3 sterren. Meer kan je zo'n technisch procesboek ook niet geven. Het is te technisch in taalgebruik. Er worden woorden gebruikt waar je niet dagelijks mee te maken hebt als burger zijnde. Daarnaast is het duidelijk een boek uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Het zijn oude zinnen. Hier en dar is het taalgebruik wat oubollig en worden er woorden gebruikt die we nu niet meer zouden gebruiken tenzij je in de ambtenarij werkt.
Het is geen sluitend verhaal, maar dat is ook logisch. Het is een verslag van een proces op basis van het geheugen van de auteur. Echter door het springerige verhaal is het soms lastig om te weten over wie het gedeelte nu gaat.

Daarentegen heeft de auteur wel goed aangegeven hoe moeilijk het is om een proces voor slachtoffers te voeren als zij er niet meer zijn. De nabestaanden willen gerechtigheid, maar als er geen lichamen zijn die kunnen getuigen of als veel bewijsstukken zijn vernietigd dan is zo'n proces toch heel lastig.
Gelukkig was het tegendeel waar voor dit proces en werd het lijden voor de nabestaanden bespaard en was er snel een uitspraak.
---
Dr. Robert Kempner is in 1899 geboren in Feiburg. Beide ouders waren professoren en onderzoekers op het gebied van kankerbestrijding. Kempner groeide op in Berlijn en had een loopbaan in de advocatuur.
In 1930 eiste hij vervolging van Hitler en werd hierdoor het land uitgewezen. Hij ging naar de Verenigde Staten en werd daar hoogleraar in Recht en adviseur van diverse ministeries.
Na de Tweede Wereldoorlog was hij officier van Justitie bij de Neurenberg-processen en was betrokken bij het Eichmann-proces
---
Boekinformatie:

©1968 Verlag Herder KG, Freiburg
Edith Stein und Anne Frank, zwei von Hunderttausend
©1969 Maria Weetink bij Uitgeverij H. Nelissen
Omslag en Titelblad: Alfons van Heusden
ISBN: GEEN
207 pagina's; paperback


[G2014/16]


View all my reviews

Geen opmerkingen: