Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

donderdag 29 mei 2014

Martin Schouten: Rinus van der Lubbe, 1909-1934


Rinus van der Lubbe, 1909-1934
Rinus van der Lubbe, 1909-1934 by Martin Schouten
My rating: 3 of 5 stars

Het boek is een biografie van Marinus van der Lubbe (1909-1934), de communist die in 1933 de Duitse Rijksdag in brand stak. Schouten heeft een compleet en toch zeer leesbaar boek geschreven waarin Van der Lubbe wordt geschetst als een naïeve, idealistische vrijbuiter die weinig oog had voor de gevolgen van zijn daden.

De reden van 3 sterren is omdat je een geschiedenisboek in mijn ogen niet hoger kan geven tenzij je er echt in extase van raakt. Het is een biografie, leesbaar en makkelijk te volgen. Het is mogelijk je eigen mening te vormen en te onderbouwen. Maar het maakt het niet een boek waarvan je zegt Ja leuk of heerlijk nog een keer lezen. Dit gaat over een persoon die door eigen daden om is gekomen, maar door zijn eigen mening tot die daad is gekomen.
---
Geboren in 1938 te Apeldoorn. Zijn moeder dreef een manufacturenwinkel en samen gingen ze zondags naar de christelijk gereformeerde kerk.
Schouten ging naar de christelijke HBS en daarna kwam hij terecht bij boekhandel Bijleveld waar zijn liefde voor literatuur ontvlamde.
Toen de dienstplicht riep werd hij gestationeerd in Arnhem bij de Rijnburg ter verdediging van de Russen die zouden komen. Zijn sergeant hielp hem, na een goed gesprek, bij het invullen van een beursaanvraag en Schouten ging naar de Vrije Universiteit om Sociologie te studeren. De jaren zestig in Amsterdam waren feestjaren, behalve bij de VU. Schouten kwam bij de redactie van Pharetra terecht, het studentenblad van de VU. Toen hij in café Welling, achter het concertgebouw, op het idee kwam om bekende Nederlanders te interviewen die van hun geloof waren gevallen, zorgde dat voor een rel bij de VU, maar ook voor een stap in de journalistiek. Uitgever Bert Bakker zag er namelijk een boekje in en bracht deze uit onder de titel "De kogel door de kerk"(1965).
Schouten werkte bij het Algemeen Handelsblad, weekblad De Haagse Post, De Volkskrant en HP/De Tijd.

andere informatie over Martin Schouten, waaronder zijn bibliografie is te vinden op:
http://martinschouten.nl/
---
Boekinformatie:
©1986 Rinus van der Lubbe, 1909-1934 by Martin Schouten
Uitgeverij De Bezige bij
ISBN: 90.234.5296.8
263 pagina's; paperback

(G2007/07)

View all my reviews

Geen opmerkingen: