Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

vrijdag 30 mei 2014

Tommy Wieringa - Een mooie jonge vrouw


Een mooie jonge vrouw
Een mooie jonge vrouw by Tommy Wieringa
My rating: 2 of 5 stars

"Er is iets gebeurd in de tussentijd... Iets onherroepelijk. Zo is dat helaas, dat naarmate we ouder worden... we een bepaald soort gevoeligheid verliezen... Onze receptoren stompen af. Vandaar dat de ouderdom niet te verdragen is, omdat je je soms opeens herinnert hoe het was om... een hart het hebben, een hart dat je instaat stelde tot grote, onbezonnen daden, om vervoerd te raken en je deel te voelen van het leven op aarde..."(pg 94)

Een verhaal over een man van over de veertig die over zijn leven nadenkt en beseft dat hij het mooiste in zijn leven altijd laat lopen. We leren Edward Landauer door het verhaal oppervlakkig kennen. Zijn toekomstige vrouw ziet hij in Utrecht als hij op een terras zit. Edward werkt als viroloog en geeft colleges.
Ruth Walta is de vrouw van zijn dromen. De vrouw die hij wilt, maar eigenlijk te laat ontmoet. Als het stel uiteindelijk toch trouwt en er een kind wordt verwacht, verandert er alles voor Edward.
Ruth laat hem al denken, maar na de komst van Morris verandert het leven van Edward drastisch. Edward denkt niet na, maar als hij uiteindelijk beseft wat er gebeurt en terugdenkt aan hoe het zover heeft kunnen komen, is het te laat en beseft hij dat het altijd mis zal gaan.

Twee sterren. Niet om de schrijfstijl. Die is uitstekend zelfs. Het loopt vloeiend en is makkelijk te volgen. Het verhaal leest makkelijk weg.
Twee sterren krijgt het van me omdat ik me irriteer aan de ik-vorm in dit verhaal en aan de personages. Edward de hoofdpersoon spant daarin de kroon... Zijn arrogante en afwerende houding en de uitstraling in zijn doen en laten. De manier hoe hij met dingen omgaat. Wat hij wilt dat krijgt hij, maar hij verslonst de dingen als hij ze heeft. Of nog beter... Verwaarlozing. Daarnaast is er veel onbesproken wat er besproken moet worden. Het verhaal is daarnaast een open einde en er is een mogelijkheid voor Wieringa om er een vervolg op te maken. Maar de vraag is of je het moet willen.
Het onderwerp "reizen" komt in dit verhaal niet sterk naar voren al denk ik dat Wieringa hier de reis van Edward bedoelt, maar het komt niet goed eruit.
---
Tommy Wieringa is in 1967 geboren te Goor. In 2005 braak hij door met het boek Joe Speedboot. Hij is een veelzijdige auteur. Hij schrijft essays, boeken en columns. Zijn boeken worden wereldwijd vertaald waaronder in Hebreeuws en Koreaans.
Meer informatie is te vinden op
http://www.tommywieringa.nl/web/Home.htm
---
Boekinformatie:
©2014 Tommy Wieringa/Stichting CPNB en De Bezige Bij
Omslagontwerp: Brigitte Slangen
Omslagbeeld: Elspeth Diederix
Foto auteur: Keke Keukelaar
Beeldschutbladen:
Katsushika Hokusai: Fuji en Kersenboom, 1800 - 1805
Collectie Rijksmuseum Amsterdam
Vormgeving binnenwerk en schutbladen: Martien Frijns
Opmaak binnenwerk: Peter Verwey, Heemstede
Druk- en binnen werk: Koninklijke Wöhrmann, Zutphen

ISBN: 978.90.5965.234.7
98 pagina's; hardcover

Uitgave Stichting CPNB Boekenweek 2014

[G2014/13]


View all my reviews

Geen opmerkingen: