Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

vrijdag 30 mei 2014

Tatiana de Rosnay - Die laatste zomer


Die laatste zomer
Die laatste zomer by Tatiana de Rosnay
My rating: 4 of 5 stars

"Ik merkte wel dat de dames, Hélène, Patricia en Karine ernaar uitzagen Angèle naar haar beroep te vragen. Ik stelde me voor dat ze daaraan wel gewend was, waarschijnlijk werd ze dagelijks op die manier uitgehoord. Toen de eerste schuchtere vraag kwam, iets als: 'Hoe kun je je de hele dag alleen maar met dode mensen bezighouden?'antwoordde ze, zonder oneerbiedig te zijn: 'Omdat het andere mensen helpt bij het leven.'" (pg 249)

Dit is het mooiste stuk uit het verhaal wat met een sluier goed weer geeft waar het over gaat.
Antoine en Mélenie Rey, twee kinderen uit een welgestelde familie groeien op zonder moeder en met een stugge teruggetrokken vader die opnieuw getrouwd is. Als we de twee in het boek ontmoeten, is Mélenie net 40 geworden en is Antoine 42. We zijn in het ziekenhuis en gaan met Antoine door de verschillende gebeurtenissen heen, voordat we in het heden terecht komen. Antoine een gescheiden vader van drie pubers. We wachten tijdens de terugblik op nieuws over Mélenie die tijdens een ongeluk zwaargewond is geraakt. Ze waren op de terugweg van een lang verjaardagsweekend. In de weken na het ongeluk vertoeft Antoine in het dorp waar het ziekenhuis staat. Daar ontmoet hij Angéle, een bijzondere vrouw die uiteindelijk zijn leven weer kleur geeft en hem zijn verdriet en liefde voor Astrid, zijn ex doet vergeten. Tevens leert hij een andere kijk op bepaalde aspecten van het leven.
Mélenie geeft Antoine echter de aanzet om het familie geheim te ontrafelen, namelijk de dood van hun moeder en de reden waarom er niet over haar werd gesproken terwijl de kinderen het zo hard nodig hebben. Maar op een gegeven moment wilt Mélenie dat Antoine stopt met het ontrafelen. Angéle helpt Antoine hierin uiteindelijk een beslissing te nemen. Want wat Antoine ook meemaakt in het jaar na het ongeluk, de deuren blijven gesloten en men is bereid om het familiegeheim mee te nemen in het familiegraf.

Vier sterren voor een mooi, leesbaar en diepgaand verhaal. De Rosnay beschrijft de komst van de dood op verschillende manieren en de verschillende emoties die mensen ervaren bij dit einde. Ze raakt de emoties aan en laat je voelen. Dan laat ze het rouwproces erachter voelen en zien middels haar aparte schrijfstijl. Ze laat tevens zien hoe belangrijk bepaalde emoties en handelingen kunnen zijn voor zowel de overledene als voor de achterblijvers.
Het boek haalt net geen 5 sterren omdat ik het gevoel heb dat het verhaal niet af is, maar ik kan me vinger er niet op leggen waar dat losse eindje precies zit. Maar voor de rest een uitstekend boek.
---
Tatiana De Rosnay is in 1961 te Parijs geboren. Ze is van Engelse, Franse en Russische komaf. Haar vader was Joël De Rosnay de wetenschapper en zijn grootvader was de schilder Gaëfan De Rosnay. Haar overgrootmoeder was de Russische actrice Natalia Rachewskia, die tevens de directeur was van het Pushkin Theater te Leningrad in de periode 1925-1949. De moeder van Tatiana was Stella Jebb, dochter van de diplomaat Gladwijn Jebb.
Tatiana groeide op in Parijs tot de jaren 70 toen ging haar vader aan de MIT in Boston doceren. In de begin jaren 80 verhuisde Tatiana naar Engeland en haalde haar bachelor in Engelse literatuur. In 1984 verhuisde ze weer naar Parijs waar ze ging werken bij veilinghuis Christie's. Daarna tot 1993 was ze redacteur van het tijdschrift Vanity Fair.

Haar debuutroman "Haar naam was Sarah" (geschreven in het Engels) is in ruim 40 landen verschenen en er zijn meer dan 9 miljoen exemplaren wereldwijd van verkocht.
Ze woont tegenwoordig in Parijs met haar man dicht bij haar familie.
Meer informatie over Tatiana de Rosnay is te vinden op:
http://www.tatianaderosnay.com/
http://www.tatianaderosnay.nl/
---
Boekinformatie:
©2009 Editions Héloïse d'Ormesson in arrangement with Literary Agency Wandel Cruse
©2009 Artemis & co; Amnsterdam en Iris v.d. Blom
©2010 21e druk
Omslagontwerp: Janine Jansen
Omslagillustratie: ©Eric Kiel/Getty Images
Foto auteur: © Phillipe Matsas/Opak

ISBN: 978.90.472.0166.3
351 pagina's; paperback

[G2014/15]


View all my reviews

Geen opmerkingen: