Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 8 juni 2014

Primo Levi - Auschwitz rapportage


Auschwitz rapportage
Auschwitz rapportage by Primo Levi
My rating: 2 of 5 stars

Levi laat in het boek zien hoe het met de hygiëne en ziekte behandelingen is gesteld in het werkkamp Monowitz. Monowitz is een dochterkamp van Auschwitz waar vele overwegend mannen zijn omgekomen door slechte behandeling. Er wordt weinig tot niets gedaan aan hygiëne en ziektes omdat er geen middelen ervoor beschikbaar zijn. Op verzoek van Leonardo de Benedetti schreef Levi deze rapportage voor de Russen.
Zowel De Benedetti als Levi hebben in dit kamp gezeten en weten zowel aan de kant als zieke en aan de kant van genezer hoe moeilijk het in het kamp was. Het boek is een verhaal uit de eerste hand waarbij het vooral een rapportage is om hard neer te zetten wat de waarheid is.

De twee sterren die ik geef, is omdat het niet echt een verhaal is. Er zit wel een tijdslijn in, maar het is waargebeurd. Daarnaast is het soms lastig te volgen over wie Levi het heeft of waar hij het precies over heeft. Het is een 'technische' rapportage. En terecht overigens. Maar het is voor mij niet volledig. Het zijn ervaringen en daar ben ik me bewust van maar het maakt er niet makkelijker op. Er is weinig achtergrond over de auteur en De Benedetti, maar wel een kijk op een periode in Monowitz.
Een echte recensie over dit boek is te lastig om te vertellen.
---
Over Primo Levi zijn een paar belangrijke dingen te vertellen. Hij is geboren in Turijn in 1919. Zijn ouders, Cesare en Ester zijn belezen en Ester speelt piano. Cesare werkt bijeen manufacture firma in Hongarije en was daar dan ook vaak. De familie Levi was een middelklasse Joods gezin die niet het geloof uitoefende behalve op feestdagen. Primo wist op jonge leeftijd al dat hij scheikundige wilde worden en ging uiteindelijk studeren aan de Universiteit van Turijn waar hij een proefschrift schreef. Wegens de opkomst van het antisemitisme werd hem geen baan aangeboden en werd het steeds lastiger om ergens een aanstelling te krijgen.
In 1940 kreeg Primo te horen dat zijn vader darmkanker had. En terwijl de oorlog uitbrak moest Primo ook nog onderduiken.
In 1942 ging Primo in het verzet en sloot zich in 1943 aan bij de Partizanen. Door een infiltrant werd datzelfde jaar de groep opgepakt. Toen men erachter kwam dat Primo Joods was, werd hij naar de doorgangskamp Fossoli gebracht. Vandaar uit werd hij als Joodse verzetstrijder doorgestuurd naar Auschwitz, waar hij in 1945 als 1 van de 5 overlevende de werkkamp Monowitz verliet. Hij was een bruikbare Jood doordat hij scheikundige was. Dat redde zijn leven.
In 1947 schreef hij voor het eerst over zijn ervaringen van de oorlog in Se questo è un umo (Is dit een mens?). Daarna schreef Primo nog meer boeken.
Over het genoemde boek is hieronder meer te vinden:
http://www.humanistischecanon.nl/auschwitz/primo_levi_is_dit_een_mens__1958_
Op Goodreads is deze site:
https://www.goodreads.com/author/show/4187.Primo_Levi?from_search=true

Meer informatie is helaas vooral te vinden op wikileaks en andere sites die ik persoonlijk niet ken:
http://en.wikipedia.org/wiki/Primo_Levi
http://www.inch.com/~ari/levi1.html
---
©1946 Giulio Einaudi Editore
©2008 Nederlandse vertaling J.M. Meulenhoff b.v. Amsterdam
©2008 Inleiding Jacq Vogelaar en J.M. Meulenhoff b.v.
Oorspronkelijke titel: Rapporto sull'organizzazione igienico-Sanitaria del campo di concentrramento per ebrei di Monowitz (Auschwitz-Alta Silesia)
Vormgeving omslag: Suzan Beijer
Vormgeving binnenwerk: Ceevan Wee, Amsterdam
Afbeelding Voorzijde: Alberto Giacometti L'Homme que marche 1950 ©2007 beeldrecht Amsterdam

ISBN: 978.90.2908.120.7
94 pagina's; Hardcover

[G2014/18]

View all my reviews

Geen opmerkingen: