Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 9 september 2018

Review: 21-12 (Dustin Thomason)

21-12 21-12 by Dustin Thomason
My rating: 3 of 5 stars

Het einde der tijd komt eraan. 21 december zal de ommekeer voor de wereld en de mensheid zijn.
Als antropologe Chel Manu een oude Mayatekst in handen krijgt, kan ze haar geluk niet op. Deze tekst is anders dan de reeds bekende Mayateksten. Maar na de gruwelijke dood van de man van wie ze de tekst heeft gekregen, beseft Manu dat het hier om iets speciaals gaat.

Verderop krijgt viroloog Gabriel Stanton te maken met een patiënt die symptomen van de Fatal familiale insomnie vertoont, maar deze plotseling blijkt opgelopen te hebben. Terwijl de ziekte erfelijk is. Als de man binnen een paar dagen overlijdt en meer mensen worden binnengebracht met dezelfde symptomen, begrijpt Stanton dat ze te maken hebben met een onbekend dodelijke virus die heel snel ontwikkeld en waartegen geen oplossing te vinden. is.

Terwijl Stanton met een team opzoek gaat naar een medicijn, is Manu bezig om de Mayatekst te vertalen. Samen beseffen Stanton en Manu dat wat er in het heden gebeurt in Los Angeles en mogelijk straks de gehele wereld en wat in de tekst staat beschreven, samenhangt. En dat de tekst wellicht het geheim tot het medicijn bevat. Ondertussen tikt de klok door...

======== Het boek krijgt 3 sterren van mij ========
Voor de duidelijkheid. Ik heb het boek in het Nederlands gelezen. Hierdoor is het beeld een stuk vertekend, omdat ook de invloed van de vertaler meespeelt. Niet alles wat in het Engels staat is te vertalen. Maar laat het geen invloed zijn op hoe het boek is. Want het gaat tenslotte om het verhaal.

Het boek kwam voor mijn gevoel lastig op gang. Het duurde even voordat het boek mij in zijn greep kreeg en dan nog was het makkelijk om een paar dagen niet in het boek te lezen.
De schrijfstijl is prettig en leesbaar. Alles is overzichtelijk en er staan geen fouten in, wat tegenwoordig wel vaker voorkomt. Vooral bij vertaalde boeken.

Wat mij wel tegenviel zijn de karakters. Deze bleven plat en hadden weinig echte inhoud, waardoor je met hen mee kan leven. Een boek hoeft geen 1000 bladzijden te hebben om karakters te beschrijven, maar een beetje meer diepte in de karakters geeft meer verbondenheid. Misschien dat de auteur de karakters terug laat komen in een volgend boek, maar het maakt juist dit boek minder. Meeleven met de hoofdrolspelers geeft een verhaal al een andere dimensie.

Daarnaast vond ik persoonlijk het boek minder spannend dan ik had gehoopt. Op één bepaalde scene na, blijft het verhaal kaal. Het onderwerp zelf in combinatie met het scenario het einde van de wereld, was een combi waarbij de spanning heel hoog had kunnen komen en waarbij het verhaal je mee had kunnen slepen. Thomason had zijn lezers op het puntje van hun stoelen kunnen brengen. Het verhaal is redelijk realistisch en met alles wat in het verleden met vreemde ziektes heeft gespeeld (denk aan het SARS-virus en BSE), zou dit boek heel ver hebben kunnen komen. Helaas is dat niet helemaal gelukt.

Overal moet ik zeggen dat Dustin Thomason een mooie poging heeft gewaagd en ik zou in de toekomst wel nog boeken van hem willen lezen om te kijken of hij vooruit is gegaan. Want als een deel van een duo schrijft hij al behoorlijk, maar nu alleen nog de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i en er is weer een goede auteur opgestaan.

View all my reviews

Geen opmerkingen: