Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 1 maart 2015

Segei Lukyanenko: Dagwacht

4 van 5 sterren

Een bovennatuurlijke thriller over een duizend jaar oude wapenstilstand tussen Goed en Kwaad die verbroken dreigt te raken door de komst van een jongen.
Niemand is op de hoogte van hun bestaan - ze zijn niet te onderscheiden van gewone mensen - maar ze bestaan wel: de Anderen. Met hun buitengewone krachten leven ze tussen de bevolking, die niets merkt van de strijd die in hun midden woedt. Want de Anderen zijn verdeeld. Aan de ene kant staan de aanhangers van het Licht, aan de andere kant de aanhangers van de Duisternis. De ene groep heerst gedurende de dag, de andere tijdens de nacht. Al eeuwenlang bestaat er een status-quo tussen deze twee vijanden. Maar dan komen beide kampen achter het bestaan van een jonge soortgenoot - een kind nog - met grote krachten. Krachten waardoor het machtsevenwicht kan doorslaan in het voordeel van degene die de jongen voor zich weet te winnen. Hiermee komt niet alleen de toekomst van de Anderen op het spel te staan, maar die van de gehele mensheid.


Goed of slecht, voor iedereen is dit zelf uit te maken. Ik moet zeggen dat ik ontzettend heb genoten van dit boek. Anton de hoofdpersoon neemt elke beslissing met zijn hart en denkt soms niet na over de gevolgen van de beslissingen. En andere keren denkt hij na met zijn hoofd en weet wat de gevolgen kunnen zijn. Maar elke keer denk je het boek te kunnen volgen en dan gebeurt er iets waardoor je op het verkeerde been wordt gebracht. Een boek om opnieuw te lezen. Heerlijk.
 ---
Sergei Lukyanenk is een vrij jonge Russische SF en Fantasy schrijver die geboren is in Kazakstan. Hij is een afgestudeerde psychiater. Hij is getrouwd en woont in Moskou. Hij heeft muizen als huisdieren en kan zich vinden in koken. Hij rookt pijp en geniet met volle teugen van alles.

Zijn eerste publicatie zag hij eind jaren 80 verschijnen in Uralskij Sledopyt (The Urals Pathfinder) een maandblad. Vrij snel werd zijn verhaal in het Engels uitgebracht in een maandelijkse uitgave genaamd Sputnik Junior (Junior Quest).
In eerste instantie kon je in zijn werken een sterke invloed merken van Robert Heinlein en Vladislav Kapivin. De laatste is een gerenommeerde kinderboekenschrijver in Rusland.
Al snel vestigt hij zich al een onafhankelijke en professionele schrijver.
Hij werd mateloos populair na zijn boek Knights of the Forty Islands en een korte verhaal getiteld. The Nuclear Dream. En zijn boeken worden goed verkocht.
Nu hoopt hij door te breken in de rest van de wereld.

Prijzen:
1993 – Start award voor beste debuterende jonge auteur - Nuclear Dream
Interpresscon award voor het beste korte verhaal – Fugu fish cooked in own skin a la Russe
Rumata’s Sword award voor de beste herois-romantische fantasy en SF boek – Knights of the Forty islands
1996 - Interpresscon award voor het beste korte verhaal – A Servant
1997 - Rumata’s Sword award voor de beste heroisch-romantische fantasy en SF boek – Emperors of Illusions
1998 – Op de 1e Moskouse SF & F Forum Sigma-F award – Autumn Visits Big Zilant award (sf & f & rpg festival) – Labyrinth of reflections
1999 – Aelita award voor de bijdrage aan de Russische Science Fiction genre Strannik (Wanderer) award – Night Patrol
2e prijs in series en vervolg nominaties – False Mirrors
2e prijs Boekennominatie – Night Patrol
2000 – Interpresscon award voor beste boek – False Mirrors special award van Fandom group Mertvyaki (Zombikins) en de Moscow club Banniy list (Bathhouse birch-leaf) voor de beste beschrijving van Yury Semetsky’s Violent Death
1e prijs (gedeeld met Vladimir Voha Vsliyev) in de nominatie voor Series en vervolgen van 2000 – Night patrol
Special award voor de bijdrage tot het ontwikkelen van SF & F
2001 – Gold RosCon award (gedeeld met Vladimir Voha Vsliyev) voor het beste book van 2000 – Day patrol
----
©1998
©2006 A.W. Bruna
Vertaling: Jolanda te Lindert en Titia van Schaik.

ISBN : 978.90.229.9134.2
351 pagina's; Paperback



Geen opmerkingen: