Currently reading

Trisha's currently-reading book montage

Getuige
De Grote Zaal
De Verloren Vogel


Trisha's reading »

zondag 17 maart 2013

Geert Mak: Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Een kleine geschiedenis van AmsterdamEen kleine geschiedenis van Amsterdam by Geert Mak
My rating: 4 of 5 stars

Het verhaal over Amsterdam vanaf ongeveer 1150 tot het heden. De opkomst van Amsterdam als een land in een land, waar mensen samen tegen de gevestigde orde, de regentes en regeerders optreed als het de Amsterdammers niet zint. Amsterdam die door de eeuwen heen verschillende oorlogen heeft doorstaan en verschillende wisselingen van regeerders heeft doorstaan, staat nog overeind met respect, maar ook met ongeloof. Waar grote steden in het buitenland te maken hebben gehad met veranderingen van gebouwen en culturele omslagen waardoor er een culturele erfgoed bestaat uit verschillende periodes, houd Amsterdam vast aan wat zij denkt dat voor haar geschiedenis belangrijk is. En ja, gelijk heeft ze. Er staan niet veel oude gebouwen die de eeuwen hebben doorstaan. Maar Amsterdam staat er wel met haar grachten (voor een groot deel gedempt), haar oude huizen in de binnenstad, haar blokkendoos wijken aan de buitenranden en haar kleine monumenten voor de verschillende oproermomenten door de eeuwen heen. Maar vooral staat Amsterdam er door haar solidariteit en tegelijk haar eenzaamheid. Haar tolerantie voor de verschillende culturen en de veranderingen die het heeft moeten doorstaan en nog steeds moet doorstaan. Maar altijd zal het een land in een land blijven.
Tevens is er een aanvulling van noten, bibliografie en registers.

4 sterren, omdat het een stuk geschiedenis weergeeft van mijn stad. Ondanks dat ik net als zo velen ben vertrokken uit Amsterdam (in mijn geval vooral uit liefde voor een partner), blijft Amsterdam de stad van mijn hart. In dit boek herken ik een stuk geschiedenis (vooral de laatste hoofdstukken vanaf de jaren 80) en leer ik een stuk geschiedenis die je niet tot nauwelijks in geschiedenisboeken tegen komt. Dit zijn verhalen die je moet zoeken, maar die het waard zijn om als echte Amsterdammer te weten. Heerlijk om te lezen.
Het boek is in duidelijke taal zonder opsmuk geschreven. Je zou het in een paar dagen uitgelezen kunnen hebben wil je er echt voor zitten. Je leest niet alleen glorieuze en trotse verhalen, maar ook de andere kant van wat er gebeurt. De kant armoede, de doden, de vervolgingen (zonder helpers) en de oproeren die er in de geschiedenis van Amsterdam hebben gespeeld. Maar dat alles maakt Amsterdam, Amsterdam de stad die het nu is.
==
Overige boekinformatie:
Uitgeverij: Olympus onderdeel van Contact
ISBN: 90.254.9972.4
©1994, 2003 Geert Mak
Omslagontwerp: Geert de Koning
Omslagillustratie: J. Braakensiek - "Hartjesdag Warmoesstraat, Amsterdam" Amsterdam Historisch Museum
Illustratieverantwoording:
Het dubbelportret blz. 47 Historisch museum
afbeeldingen blzn. 155, 229,237 en 301 Gemeentearchief Amsterdam
Rembrandt blz. 135 Metropolitan Museum van Art, New York
Kaarten getekend door Sander van Ooijen

(G2013/05)

View all my reviews

Geen opmerkingen: